Duurzaam kantoor

Duurzaam kantoor

Enviro Challenge heeft in 1998 een eigen kantoor gebouwd volgens een bouwfilosofie die aan de missie tegemoetkomt. Het kantoor is met zo veel mogelijk duurzame producten en processen gerealiseerd. Tijdens het bouwproces is in ruime mate gebruikgemaakt van DuBo (duurzaam bouwen), Feng Shui, ICT (informatie- en communicatietechnologie), VR (virtual reality) en IFD (industrieel, flexibel en demontabel bouwen). De betonnen onderbouw is overigens volledig in een industriële omgeving voorbereid, evenals de massief houten bovenbouw. Zowel de bovenbouw, als de onderbouw bestond uit bouwpakketten die ter plaatse relatief snel gemonteerd werden.

locatie

In tegenstelling tot de meeting points is de ontwikkelingsruimte in een bijzonder rustige omgeving gesitueerd... midden in een bos, vlakbij de Bosbeek, een bekende zijrivier van de Maas, op de rand van de Maasvallei.

waterhuishouding

Zuiver water wordt in de toekomst een schaars product waarmee met respect moet worden omgegaan. Daarom vangt Enviro Challenge het regenwater volledig op, bewaart het water in betonnen waterkelders met constante geforceerde beluchting en gebruikt het water voor alle sanitaire doeleinden. Het vuile water wordt vervolgens in een eigen waterzuiveringssysteem gezuiverd tot glashelder zuiver water. Het vuile water komt eerst in een controleput en vervolgens in een pompput terecht. Van hieruit wordt het water twee keer per etmaal in een zeven vierkante meter groot rietveld geïnfiltreerd. De bevloeiingsbuizen liggen in kiezel om geurhinder te voorkomen. Het vuile water heeft ongeveer een dag nodig om langzaam door de een meter dikke laag van het rietveld te stromen en om chemisch omgezet te worden in zuiver water. Het zuivere water komt terecht in twee vijvers die verbonden zijn met een kronkelende beek met vele kleine watervallen. Hierdoor wordt een extra beluchting en dus een nazuivering gerealiseerd. De goede kwaliteit van het water wordt bewezen door de aanwezigheid van slakken en salamanders en de regelmatig uitgevoerde chemische analyses.

verwarming

De verwarming bestaat uit een speksteenkachel op basis van hout. Het hout, doorgaans kaprijpe dennen en berken van ongeveer 40 jaar oud, is afkomstig uit het onderhoud van het eigen bos en aangrenzende bossen van buren. De speksteenkachel bestaat volledig uit natuursteen. Een keer per dag wordt de kachel warm gestookt, waarna de schouw wordt afgesloten. De stenen worden opgewarmd met een relatief beperkte hoeveelheid hout en verwarmen vervolgens de gehele dag het kantoor. De warmte is geen luchtverwarming, maar stralingswarmte zoals de warmte van de zon. Hierdoor wordt een optimaler binnenklimaat bereikt. De verbranding is relatief kort en krachtig waardoor hoge verbrandingstemperaturen en lage emissies ontstaan. Daarnaast investeert Enviro Challenge in warmtepompen die op basis van aardwarmte het gebouw verwarmen.Bel of mail ons

  0402460100

  089868686

info@enviro-challenge.com

Of laat hier uw vraag achterDeel deze pagina via